Truckutbildning.
Truckutbildning.
Målgrupp och omfattning
Utbildningen vänder sig till alla som använder truckar eller som arbetsledare kommer i kontakt med truckar i sitt arbete.
Utbildningen sker enligt TLPs kursplan. Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter som det fullständiga namnet lyder, är en läroplan för truckutbildningar. Riktlinjerna tas fram av en arbetsgrupp med representanter från Arbetsmiljöverket, maskinleverantörerna, TYA, med flera.
När du utbildar dig hos oss följer du TLP10:s mål, krav och upplägg.
Olika utbildningar
A utbildning ingår behörigheten A1,2,3,4 om man tar den hos oss. Tar man bara A kurs och skulle behöva en truck inom B så får man göra om all teori och körning. Oftast sker denna utbildningen hos företag och då får man den behörigheten som företaget har behov för.
I AB utbildning, som är den mest vanliga, ingår behörigheten A1,2,3,4 B1,2,3,4 om du tar den hos oss. Hos företag anpassar vi utefter företagets maskinpark. Antalet timmar är beroende av deltagarens tidigare erfarenhet och kunskap. Detta avgör instruktören vid utbildningen.
Behörighet till B 5-6 (Smalgångstruck– Fyrvägstruck) kan utfärdas vid behov, på deltagarens arbetsplats eller här hos oss.
C2,4,7 är en teori och uppkörning per truck. Antalet timmar är beroende av deltagarens tidigare erfarenhet och kunskap. Detta avgör instruktören vid utbildningen. Gäller hjulastare och liknande när de används med gafflar eller annat lyftredskap på plan och hårdgjorda ytor. För företagsutbildningar ber vi er kontakta oss för upplägg och offert.
Med Webb-Truck / eTruck
Du kan också välja vår distansutbildning via Internet. Du studerar då teorin på den plats och tid som passar bäst. Välj själv om du vill lyssna eller läsa, eller kombinera text/bild med ljud och video.
Den webbaserade teoridelen tar ca 5-6 timmar normalt, det motsvarar två arbetsdagars studier i klass miljö. När du klarat av den teoretiska delen kommer du till vår körlokal utanför Sandared och genomför praktiken där. Eller vår instruktör kommer ut till er och du gör slutprovet, körövningar och uppkörning på era egna truckar i era lokaler
Innehåll
Innehåll
- Ansvar och säkerhet
- Trucktyper
- Truckens konstruktio
- Truckens arbetssätt
- Skötseloch daglig tillsyn
- Truckergonomi
- Material och godshantering
- Arbetsmiljöfrågor, trafik- och säkerhetsregler (tas upp i såväl yrkesteori som yrkesarbete)
- Praktiska prov på förekommande utrustning och till en svårighetsgrad som motsvararrealistiska förhållanden
- Körtekniskt prov
Är du osäker på vilken utbildning du bör välja hittar du mer information under fliken truckkort
Tidsåtgång
- A-utbildning: Tidsåtgång 1 dag beroende på elevens förkunskaper.
- B-utbildning: Tidsåtgång 2 dagar beroende på elevens förkunskaper.
- eTruck AB ca 5-6 timmar normalt + uppkörning och prov
- C-utbildning: Tidsåtgång 1-2 dagar beroende på elevens förkunskaper.
- Repetitionsutbildningar: Tidsåtgång 1⁄2 -2 dag beroende på elevens förkunskaper eller enligt företagets önskemål.
Syfte/mål med kursen
Truckutbildningen syftar till att ge kursdeltagarna kunskaper och färdigheter för godshantering med truck, att självständigt kunna utföra lossning och lastning, hög- och djupstapling samt kunna tillämpa gällande säkerhetsregler och hanteringsföreskrifter.
Målet är att öka säkerheten, minska personskadorna, förbättra effektiviteten och sänka
kostnaden.
JA TRUCK AB delar upp sina truckutbildningar i två delar. Vi börjar alltid med den teoretiska delen, just för att du som elev ska få full förståelse för trucken och dess konstruktion. För att framföra trucken säkert när du väl ska utföra den praktiska delen i din truckutbildning. Säkerhetsfrågorna intar en central plats.
Utbildningsbevis
Privatpersoners betalning sker på plats med Swish eller en faktura hem efter att kursen är avslutad, När man swishat eller betalt fakturan får man truckkortet. Företag får truckkortet när utbildningen är klar och vi sänder faktura.